Landeka istaknuo rok za ugradnju razdjelnika

Radionica o toplinskim razdjelnicima koja se održala u srijedu, 18. veljače, u prostoru bivše Galerije Kordić (Šetalište Franje Lučića 15) privukla je veliki broj Velikogoričana te je prostorija bila puna onih koji su željeli saznati sve o Udruzi predstavnika stanara, natječajima fonda za sufinanciranje energetske učinkovitosti kao i o temi koja često izaziva polemike – toplinskim razdjelnicima.

– Želimo poboljšati način stanovanja vas suvlasnika, građana Velike Gorice uz suradnju s upraviteljem većine zgrada u Velikoj Gorici GSG-om Velika Gorica, dok imamo i drugih upravitelja koji nisu u Velikoj Gorici. S tim ciljevima osnovali smo Udrugu, kako bismo poboljšali život, da bi ga učinili ljepšim, ali naravno tu je i rješavanje problema, aktualnih tema, zakonske regulative i zato smo organizirali jednu ovakvu radionicu gdje smo vam željeli prezentirati ponudu razdjelnika – rekao je predsjednik Udruge predstavnika suvlasnika i suvlasnika stambenih zgrada Martin Kljajić.

Udruga je osnovana u listopadu prošle godine i već do sada je bilo puno upita o toplinskim razdjelnicima kao i o natječajima fonda za sufinanciranje energetske učinkovitosti.

– Mi kao upravitelji smo tu kako bismo vam bili podrška kako tehnički, kako pravno i sve ono što sami ne možete mi stojimo tu kako bismo to riješili – napomenuo je direktor Gradskog stambenog gospodarstva Velike Gorice Tomislav Landeka objasnivši sve vezano uz natječaje fonda za subvencioniranje energetske učinkovitosti zgrada i fasade i ugradnju razdjelnika topline.

Energetski certifikat omogućuje kupcu uvid u kvalitetu gradnje sa stajališta potrošnje energije. Primarna svrha energetskog certificiranja, tj. energetske certifikacije je u zaštiti kupaca i podizanju kvalitete gradnje, poticanju ulaganja u energetsku učinkovitost.

– Za 122 zgrade u Velikoj Gorici napravili smo energetski certifikat, ostalo je 10 -12 zgrada za koje ćemo aplicirati ove godine, znači cijela bi Velika Gorica  bila pokrivena energetskim certifikatima. To govorim samo za zgrade kojima je GSG upravitelj – naglasio je Landeka

Svi vlasnici zgrada koje imaju više od 70 stanova dužni su dužne su ugraditi toplinske razdjelnike do 31. prosinca ove godine, a oni koji imaju manje od 70 stanova dužni su ugraditi toplinske razdjelnike do 31. prosinca 2016. godine.

Što je sve potrebno za ugradnju toplinskih razdjelnika?

Za ugradnju razdjelnika potrebno je, u suradnji sa upraviteljem, izabrati izvođača, sakupiti 80% potpisa suvlasnika za ugovaranje ugradnje i za suglasnost HEP Toplinarstva; ugovoriti s izvođačem izradu elaborata o balansiranju i ugradnji predložene opreme; zatražiti suglasnost HEP Toplinarstva i ugraditi  ugovorenu opremu.

Na radionici su predstavnici šest poduzeća prikazali ponudu ugradnje razdjelnika i to su Brunata, IMP Termotehnika, Industrijska mjerenja, Proen, Thermomarkt, T-SAN, a na samom kraju bilo je mjesta za postavljanje pitanja.

Građani su pitanjima pokazali kako postoji puno nejasnoća o ugradnji razdjelnika, balansiranju i održavanju sustava grijanja.

– Radionica je ispunila osnovnu svrhu  informiranja  predstavnika suvlasnika i da prepozna probleme koji postoje i koji se tek pojavljuju u praksi ugradnje i primjene razdjelnika – poručili su iz Udruge predstavnika stanara.

Broj prikaza (hitova) članaka
31189